Detoxikáciu organizmu podporujú aj konopné semienka
Príroda sa prebúdza a my chceme vybehnúť von a cítiť sa opäť sviežo a ľahko. Niekedy je to ťažké, po dlhej zime sa cítime trochu ťažko. Jedným zo spôsobov účinného jarného reštartu je detoxikácia organizmu.
Detoxikačných procedúr je veľa a väčšina receptov je založená na ľahkej a zdravej strave bez cukru, alkoholu a kofeínu. Dôležitou súčasťou je pitie čistej vody. Meditácia, častý pobyt v prírode, pravidelné cvičenie alebo dokonca sauna môžu tiež pomôcť očistiť telo a ducha. Je to na vás. Vybrali sme niekoľko prírodných produktov, s ktorými pôjde jarný detox ešte lepšie.
1. Konopné semienka alebo konopný olej
Konopné produkty dodajú každému jedlu výraznejšiu a zaujímavejšiu chuť a živiny, ktoré podporia detoxikáciu organizmu. Konopné semienka obsahujú veľké množstvo bielkovín a vlákniny. Môžete si ich pridať do ranného müsli alebo smoothie, ale ich orechová chuť spestrí aj zeleninové šaláty a slané jedlá. Niekoľko semienok na ozdobu pokrmu navyše vyzerá krásne. Konopný olej obsahuje ideálny pomer omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín a je vhodný do šalátov, smoothies a polievok.
2. Zelené potraviny
Obľúbenými detoxikačnými prípravkami sú tablety a nápoje z chlorelly a zeleného jačmeňa, ktoré účinne čistia organizmus a dopĺňajú biologicky aktívne látky - vitamíny, minerály a antioxidanty. Chlorella je jednobunková riasa, ktorá rastie v sladkých vodách Austrálie a Ázie. Zelený jačmeň pochádza z USA. Zbiera sa, keď je ešte mladá a v plnej sile, obsahuje veľké množstvo chlorofylu, preto dokonale okysličuje krv.
3. Pestrec mariánsky
Jar je obdobie, keď je pečeň, ktorá filtruje krv, najaktívnejšia, takže táto trnková bylina sa bude hodiť pri detoxikácii organizmu. Čaj, semená alebo olej z pestreca mariánskeho čistia pečeň, podporujú trávenie a vďaka posilneniu pečene aj celkovú psychickú pohodu. Pestrec mariánsky sa používa aj na liečbu ochorení pečene, ako je mononukleóza a žltačka.
4. Quinoa
Quinoa alebo čilský merlík rastie vo vysokých nadmorských výškach a pochádza z Ánd. Táto obilnina je bohatá na bielkoviny, ľahko stráviteľná a jednoduchá na prípravu. Je bezlepkový, takže je vhodný pre celiatikov a tých, ktorí experimentujú s vylúčením lepku. Je vynikajúci ako príloha, ale aj ako základ pre slané alebo sladké jedlo.
5. Fermentované výrobky
Kyslá kapusta je tradičná česká potravina a vďaka množstvu vlákniny a najmä vitamínu C ju možno zaradiť do zoznamu superpotravín. Mrkva alebo červená repa však môžu byť aj fermentované (alebo kvasené). Fermentované výrobky podporujú trávenie a vďaka nízkej kalorickej hodnote sú vhodné pre ľahkú diétu.
Či už sa rozhodnete pre komplexný detox alebo len pre malú zmenu v podobe jedného jablka denne, užite si jarnú očistu naplno.